Tiptop toptips voor wie gras gaat zaaien

0

 

Het zomerseizoen staat voor de deur en de gaarde is volop groen. En dus is dit het moment om gras te gaan leggen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Zo dus.

 

1: Kies je momenten

Mooi nieuws voor wie nog aan de slag moet met het gras… Het beste is om in augustus aan de slag te gaan. Door het warme en toch soms natte weer is de grond zowel warm als drassig, wat de groei van het gras ontzettend bevordert. Het voorbereiden die je al enige tijd van tevoren.

2: De grond klaarmaken

Alles valt en staat met de voorbereiding, want de kwaliteit van de grond bepaalt de kwaliteit van de mat. Zet de spade in de grond is omspitten die tuin! Na afloop goed egaliseren. Je wilt de ph-waarde van de grond goed hebben, dus daarvoor gebruik je bij voorkeur kalkkorrels (normale kalk mag ook, maar korrels strooien makkelijker uit).

3: Het graszaad uitstrooien

Dit is het moment waarop je hebt gewacht: het daadwerkelijke zaaien. En in tegenstelling tot het klaarmaken van de bodem, is dit het stuk wat vrij snel gaat. Zorg dat je de bodem goed bedekt en hark daarna het zaad secuur in de bodem (inderdaad, zelfs bij het zaaien heb je tuingereedschap nodig).

4: Zon en water

Van veel zon en genoeg water groeit gras snel. Soms binnen een week al, tijdens optimale omstandigheden. Is het een droge periode? Besproei dan bij voorkeur één keer per dag. Opkomend onkruid verwijder je handmatig (met wortel en al), zodat het opkomende gras optimaal de kans krijgt om te groeien.

5: De grasmaaier erover

De eerste maaibeurt vergt wat timing. Maai niet onder de tien centimeter, maar wacht ook niet tot het gras twintig centimeter lang is. Ergens daar tussenin is het beste. Stel je grasmaaier goed af, zo hoog mogelijk (oftewel, zo ver mogelijk van de grond af). Zorg daarbij dat de bladen voldoende scherp zijn, om te voorkomen dat je je nieuwe gras uit de bodem trekt of beschadigt.

Als alles goed is, beschik je nu over de perfecte met gras. Geniet ervan!

Was dit artikel nuttig?

Je zou wellicht ook Meer van deze auteur

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.